FAQ Financieel
- Begint een boekstuknummer per dagboek in een boekjaar altijd met 1?
- Het boekstuknummer van elk dagboek begint per boekjaar standaard met nummer 1. Door een dagboeknummer in parameter 0-FINANCIEEL in te vullen kunt u regelen dat de nummering van dat dagboek in het nieuwe jaar verder gaat waar deze in het oude jaar stopte.
- Hoe kan ik snel een boeking terugvinden?
- De snelste methode is door gebruik te maken van de auditfile viewer. H&L kan per periode (of reeks periodes) een bestand opbouwen dat u via de Auditfile Viewer kunt raadplegen. Deze plug-in is sinds versie 8.0 beschikbaar.
- Kan ik een factuur (binnen marges) toch boeken al klopt het saldo niet op de cent nauwkeurig?
- Ja, dat is mogelijk. Via parameter 0-INKOOP kunt u aangeven dat u een afwijkingen tot een minimum bedrag automatisch accepteer. Daarnaast kunt u een afwijkingspercentage ingeven waarbij het factuurverschil (tot een maximaal bedrag) ook wordt geaccepteerd. Het factuurverschil wordt overigens op de rekening relatiecode 514 (factuurverschillen) geboekt.
- Ik kan kostenfacturen niet boeken op een factuurdatum die verder ligt dan de huidige datum. Hoe komt dat?
- Die controle is er omdat een boeking door een typfout in de datum in een verkeerde periode of zelfs boekjaar zou kunnen worden geplaatst. Mocht u echter toch op een datum willen boeken die verder ligt dan vandaag, dan kunt u dat regelen via parameter 0-FINANCIEEL.
- Kan ik een kant en klare BTW aangifte produceren via H&L?
- Ja dat is mogelijk. Via parameter 1-QK1ON00 kunt u een en ander instellen.
We adviseren u om eerst te overleggen met een software specialist van Comlogic over de implicaties van deze nieuwe functionaliteit. Met hem kunt u dan een implementatieplan voor deze werkwijze afspreken.
- Kan Handel & Logistiek een auditfile opbouwen?
- Ja, H&L beschikt over een downloadfunctie 'Auditfile' waarmee voor een te selecteren tijdvak (bijvoorbeeld een maand, een kwartaal of een heel jaar) alle financiële boekingen in XML formaat kunnen worden opgeslagen.
U kunt de auditfile vervolgens e-mailen aan de fiscus, maar desgewenst ook ter beschikking stellen aan uw accountant die de auditfile via het - door de fiscus gratis ter beschikking gestelde - 'Auditfile viewer' programma eenvoudig kan bekijken. Bij de jaarafsluiting betekent dat (is onze ervaring) dat uw accountant u vrijwel niet nodig heeft omdat alle financële informatie in de auditfile aanwezig is!
- Kan ik een bedrijfsrekening uitsplitsing automatisch laten verlopen bij automatische journaalposten?
- Ja, dat kan. Via parameter 0-AUTBDRREK kunt u per rekeningsoort aangeven via welke rubriek uit welk bestand u de kostenplaats wilt laten bepalen (bijvoorbeeld: kostprijswaarde verkopen uitsplitsen via rubriek 'artikelgroep' uit het artikel stambestand).
- Kan ik historische facturen archiveren zodat ze niet meer in het facturenbestand staan, maar nog wel bewaard blijven?
- Ja, dat is mogelijk. Als u parameter 0-OPPARC activeert worden de historische openstaande posten die verwijderd mogen worden, eerst gearchiveerd in een door u te kiezen archiefbestand.
- Kan ik in H&L rentenota's produceren?
- Ja , H&L voorziet in functionaliteit waarmee rentenota's kunnen worden aangemaakt. We adviseren u overigens om eerst te overleggen met een software specialist van Comlogic over de implicaties van deze functie. Met hem kunt u dan een implementatieplan voor de gewenste werkwijze afspreken.
- Moet ik alle afgedrukte facturen bewaren in H&L bestand SPBPR0?
- Nee, dat hoeft niet. U kunt namelijk kiezen voor automatische archivering van alle geprinte facturen. Deze keuze legt u vast via parameter 0-FACARC.
- Kan de ouderdomsuitsplitsing van openstaande facturen ook op basis van de factuurdatum worden uitgevoerd?
- Standaard berekent H&L de ouderdom van facturen op basis van de vervaldatum. Het is echter ook mogelijk om de ouderdom op basis van de factuurdatum te laten bepalen. Via parameter 0-FINANCIEEL maakt u die keuze.
- Wordt betalingskorting over alle orderregels berekend?
- In principe wel. U kunt echter via parameter 0-BETKRT aangeven welke rekeningnummers (of ranges daarvan) moeten worden uitgesloten voor berekening van de betalingskorting